Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 25 of 26

Thread: What do I need to upgrade?

  1. #1
    Fabio_R's Fruitcup Reputation: 180
    kuturu4FA's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    3,632
    Rep Power
    13

    Default What do I need to upgrade?

    Hey, I'm not very knowledgeable with computers, so I'm hoping someone could help me, I got 400$, but I don't want to spend it all, lol. Maybe 100$ at most. I want to upgrade my PC to where it could run the next generation MMO's, or shooters. Like Blade N' Soul, etc.

    Anyway here my computer specs, please tell me if i need to give anymore info, And i really appreciate this, thanks again!

    OS- Windows XP home SP3
    AmD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 3600+
    2.0GB RAM
    NVIDIA GeForce 8800GT
    Check out my Twitch Stream, Click the Hot Girlz. CS:GO (Training).
    Don't take shit too seriously, because soon we'll all be in the grave



  2. #2
    OnRPG Elite Member! Reputation: 228
    cinderboy's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    The Internetz
    Posts
    13,424
    Rep Power
    21

    Default

    are you using 32bit ? if so, get Windows 7 and upgrade ram to at least 3gb.

  3. #3
    Fabio_R's Fruitcup Reputation: 180
    kuturu4FA's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    3,632
    Rep Power
    13

    Default

    Quote Originally Posted by cinderboy View Post
    are you using 32bit ? if so, get Windows 7 and upgrade ram to at least 3gb.
    Umm ya, I'm a college student so I get windows 7 for 30$, i'm sure you do too , but ya, thats already a given the windows 7, maybe I should've put that, and for the 3gb ram, whats some good ram, I checked new egg, and I really don't know what to buy? If you could post a link of some, I would really appreciate that.
    Check out my Twitch Stream, Click the Hot Girlz. CS:GO (Training).
    Don't take shit too seriously, because soon we'll all be in the grave



  4. #4
    Sun? What Sun? Reputation: 20
    TKkira's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    newland,north carolina
    Posts
    985
    Rep Power
    8

    Default

    whats your motherboard?
    my NEW rp: Mithril: Fantasy

    mithril Fantasys website: http://mithrilfantasy.webs.com/


  5. #5
    Sun? What Sun? Reputation: 20
    TKkira's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    newland,north carolina
    Posts
    985
    Rep Power
    8

    Default

    what type of motherboard are you using?
    my NEW rp: Mithril: Fantasy

    mithril Fantasys website: http://mithrilfantasy.webs.com/


  6. #6
    Fabio_R's Fruitcup Reputation: 180
    kuturu4FA's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    3,632
    Rep Power
    13

    Default

    Quote Originally Posted by TKkira View Post
    whats your motherboard?
    umm...How do I check sorry, again, as I don't that much about computers.
    Check out my Twitch Stream, Click the Hot Girlz. CS:GO (Training).
    Don't take shit too seriously, because soon we'll all be in the grave



  7. #7
    Sun? What Sun? Reputation: 20
    TKkira's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    newland,north carolina
    Posts
    985
    Rep Power
    8

    Default

    sorry about the doble post but use a program called CPU-Z

    Heres the website

    http://www.cpuid.com/cpuz.php

    or if you have'nt bought a motherboard and put in it...just tell me what your computer is
    my NEW rp: Mithril: Fantasy

    mithril Fantasys website: http://mithrilfantasy.webs.com/


  8. #8
    Fabio_R's Fruitcup Reputation: 180
    kuturu4FA's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    3,632
    Rep Power
    13

    Default

    Quote Originally Posted by TKkira View Post
    sorry about the doble post but use a program called CPU-Z

    Heres the website

    http://www.cpuid.com/cpuz.php

    or if you have'nt bought a motherboard and put in it...just tell me what your computer is
    Ok, I think this is it, is it under Mainboard because if it is, mines an NVIDiA Geforce 6150? lol.

    EDIT: My computer is a Dell Dimension E521, I upgraded the power supply to support my graphics card 8800gt geforce, I've put more ram into it, and I think thats it.
    Last edited by kuturu4FA; 11-29-2009 at 06:14 AM.
    Check out my Twitch Stream, Click the Hot Girlz. CS:GO (Training).
    Don't take shit too seriously, because soon we'll all be in the grave



  9. #9
    Sun? What Sun? Reputation: 20
    TKkira's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    newland,north carolina
    Posts
    985
    Rep Power
    8

    Default

    that sounds like a VideoCard? and it would be under Mainboard so thats right 0.0

    but i'm guessing this is what it meant Asus A8N-VM CSM GeForce 6150 Motherboard

    Okay i figured it out and this is the ram you need

    http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16820145086
    Last edited by TKkira; 11-29-2009 at 06:20 AM.
    my NEW rp: Mithril: Fantasy

    mithril Fantasys website: http://mithrilfantasy.webs.com/


  10. #10
    Fabio_R's Fruitcup Reputation: 180
    kuturu4FA's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    3,632
    Rep Power
    13

    Default

    Quote Originally Posted by TKkira View Post
    that sounds like a VideoCard? and it would be under Mainboard so thats right 0.0

    vut i'm guessing this is what it meant Asus A8N-VM CSM GeForce 6150 Motherboard
    Well I'll give you some of the info

    It says Chipset NVIDIA GeForce 6150
    Southbridge NVIDIA nForce 410/430 MCP


    Grrr.. sorry, wish i was more knowledgeable.
    Check out my Twitch Stream, Click the Hot Girlz. CS:GO (Training).
    Don't take shit too seriously, because soon we'll all be in the grave



  11. #11
    Sun? What Sun? Reputation: 20
    TKkira's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    newland,north carolina
    Posts
    985
    Rep Power
    8

    Default

    Quote Originally Posted by kuturu4FA View Post
    Well I'll give you some of the info

    It says Chipset NVIDIA GeForce 6150
    Southbridge NVIDIA nForce 410/430 MCP


    Grrr.. sorry, wish i was more knowledgeable.
    its okay, dont be sorry, and this is the ram you need its also 2 USD cheaper then the others and little bit faster

    http://www.tigerdirect.com/applicati...IN#detailspecs

    OH and by the way your motherboard can only handle 4 GB's of memory/ram
    Last edited by TKkira; 11-29-2009 at 06:27 AM.
    my NEW rp: Mithril: Fantasy

    mithril Fantasys website: http://mithrilfantasy.webs.com/


  12. #12
    Fabio_R's Fruitcup Reputation: 180
    kuturu4FA's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    3,632
    Rep Power
    13

    Default

    Quote Originally Posted by TKkira View Post
    its okay, dont be sorry, and this is the ram you need its also 2 USD cheaper then the others and little bit faster

    http://www.tigerdirect.com/applicati...IN#detailspecs
    sweet, thank you. So this is good? I'm set for at least decent performance for some next gen MMO's,Shooters?

    +rep to both you and Cinderboy for the help!
    Check out my Twitch Stream, Click the Hot Girlz. CS:GO (Training).
    Don't take shit too seriously, because soon we'll all be in the grave



  13. #13
    Dixie Banana Bar Reputation: 19
    GooLooGooLoo's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Brooklyn
    Posts
    283
    Rep Power
    8

    Default

    Bah its a dell computer.

    You might as well upgrade the processor. Since your current CPU uses an AM2 socket.

    This is prob one of the ideal choices that will suit your pc.

    AMD Athlon 64 X2 5200 Brisbane 2.7GHz $74.00

    http://www.newegg.com/Product/Produc...-210-_-Product

    Your mobo prob is compatable with ddr2.

    I would go for 4 gigs of memory (2x2) if you truly wish to add more.

    CORSAIR 4GB (2 x 2G 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 800 $90.00

    http://www.newegg.com/Product/Produc...-184-_-Product

    If your buying windows 7 make sure to get 64 Bit to take advantage of the 4gb of ram.

    Your current 8800 should be able to handle most games medium to high. Upgrading to 200 series Nvidia cards would make little difference besides running cooler/ less power consumption unless its GTX 275 or higher. So dont bother upgrading your video card.


    Tbh your current rig is able to run most games on fair settings. I would suggest you save up a bit more + the 400 bucks and get a complete new gaming rig instead.
    Last edited by GooLooGooLoo; 11-29-2009 at 06:30 AM.



  14. #14
    Sun? What Sun? Reputation: 20
    TKkira's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    newland,north carolina
    Posts
    985
    Rep Power
    8

    Default

    gooloo hes not wanting to spend over 100 dollars and hes get windows 7 so thats takes a big chunk out of the budget and plus 3gbs of memory and the CPU he is running he should be able to play games like Huxley and Fallen Earth

    Also hes motherboard cant handle DDR2 to many MHZ.the max it can handle is DDR 400mhz
    Last edited by TKkira; 11-29-2009 at 06:36 AM.
    my NEW rp: Mithril: Fantasy

    mithril Fantasys website: http://mithrilfantasy.webs.com/


  15. #15
    Fabio_R's Fruitcup Reputation: 180
    kuturu4FA's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    3,632
    Rep Power
    13

    Default

    Quote Originally Posted by GooLooGooLoo View Post
    Bah its a dell computer.

    You might as well upgrade the processor. Since your current CPU uses an AM2 socket.

    This is prob one of the ideal choices that will suit your pc.

    AMD Athlon 64 X2 5200 Brisbane 2.7GHz $74.00

    http://www.newegg.com/Product/Produc...-210-_-Product

    Your mobo prob is compatable with ddr2.

    I would go for 4 gigs of memory (2x2) if you truly wish to add more.

    CORSAIR 4GB (2 x 2G 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 800 $90.00

    http://www.newegg.com/Product/Produc...-184-_-Product

    If your buying windows 7 make sure to get 64 Bit to take advantage of the 4gb of ram.

    Your current 8800 should be able to handle most games medium to high. Upgrading to 200 series Nvidia cards would make little difference besides running cooler/ less power consumption unless its GTX 275 or higher. So dont bother upgrading your video card.


    Tbh your current rig is able to run most games on fair settings. I would suggest you save up a bit more + the 400 bucks and get a complete new gaming rig instead.
    Oh really? Anything you have in mind? or should I build it from ground up?

    Quote Originally Posted by TKkira View Post
    gooloo hes not wanting to spend over 100 dollars and hes get windows 7 so thats takes a big chunk out of the budget and plus 3gbs of memory and the CPU he is running he should be able to play games like Huxley and Fallen Earth

    Also hes motherboard cant handle DD2 to many MHZ.the max it can handle is DDR 400mhz
    Sorry to ask, but what is DD2?
    Last edited by kuturu4FA; 11-29-2009 at 06:33 AM. Reason: -=Doublepost=-
    Check out my Twitch Stream, Click the Hot Girlz. CS:GO (Training).
    Don't take shit too seriously, because soon we'll all be in the grave



  16. #16
    Sun? What Sun? Reputation: 20
    TKkira's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    newland,north carolina
    Posts
    985
    Rep Power
    8

    Default

    Quote Originally Posted by kuturu4FA View Post
    Oh really? Anything you have in mind? or should I build it from ground up?



    Sorry to ask, but what is DD2?
    its a faster memory they are DDR (being the slowest) DDR2 (middle) DDR3 (fastest)

    i mis spelled in my last reply i fixed it my bad
    my NEW rp: Mithril: Fantasy

    mithril Fantasys website: http://mithrilfantasy.webs.com/


  17. #17
    Fabio_R's Fruitcup Reputation: 180
    kuturu4FA's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    3,632
    Rep Power
    13

    Default

    Quote Originally Posted by TKkira View Post
    its a faster memory they are DDR (being the slowest) DDR2 (middle) DDR3 (fastest)

    i mis spelled in my last reply i fixed it my bad
    Oh really? what kind of motherboard should I grab to get DD2? if you don't mind me asking. Thanks again!
    Check out my Twitch Stream, Click the Hot Girlz. CS:GO (Training).
    Don't take shit too seriously, because soon we'll all be in the grave



  18. #18
    Sun? What Sun? Reputation: 20
    TKkira's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    newland,north carolina
    Posts
    985
    Rep Power
    8

    Default

    i can tell you how to build a computer from the ground up for what you are wanted to do for about 497 dollars including shipping
    my NEW rp: Mithril: Fantasy

    mithril Fantasys website: http://mithrilfantasy.webs.com/


  19. #19
    Dixie Banana Bar Reputation: 19
    GooLooGooLoo's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Brooklyn
    Posts
    283
    Rep Power
    8

    Default

    Bah your mobo can handle only ddr1. You might as well go with kira advice and get that 1GB of ram. But i doubt it would make much of a difference.


    Or you can forget upgrading your current PC and save your cash for a new rig. For a 600-700 Budget you can prob a Phenom II X4 build. Thats if you buy the parts and build it yourself.



  20. #20
    Banned Reputation: 292

    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    8,876
    Rep Power
    0

    Default

    I say wait a little longer until the new video cards come out to upgrade.

    The 8800 GT can still play pretty much any game on max settings.

    I have an 8800 gt and I am waiting for the new 300 series. I might not upgrade until they start releasing games where my card cannot handle alot of the higher settings.

    The way to save money is to buy a mid end cards and upgrade every few years when newer technology comes out like directx 11.

    Although your CPU might be bottlenecking that GPU.
    Last edited by IronyTaken; 11-29-2009 at 07:07 AM.

  21. #21
    Fabio_R's Fruitcup Reputation: 180
    kuturu4FA's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    3,632
    Rep Power
    13

    Default

    Quote Originally Posted by IronyTaken View Post
    I say wait a little longer until the new video cards come out to upgrade.

    The 8800 GT can still play pretty much any game on max settings.

    I have an 8800 gt and I am waiting for the new 300 series. I might not upgrade until they start releasing games where my card cannot handle alot of the higher settings.

    The way to save money is to buy a mid end cards and upgrade every few years when newer technology comes out like directx 11.

    Although your CPU might be bottlenecking that GPU.
    what do i need to buy to not let it bottleneck lol?
    Check out my Twitch Stream, Click the Hot Girlz. CS:GO (Training).
    Don't take shit too seriously, because soon we'll all be in the grave



  22. #22
    Sun? What Sun? Reputation: 20
    TKkira's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    newland,north carolina
    Posts
    985
    Rep Power
    8

    Default

    first a new motherboard
    second a better CPU like a Amd phenom II x4 or x3 build
    Third 4 GB's of DDR3 ram
    my NEW rp: Mithril: Fantasy

    mithril Fantasys website: http://mithrilfantasy.webs.com/


  23. #23
    Banned Reputation: 292

    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    8,876
    Rep Power
    0

    Default

    Quote Originally Posted by kuturu4FA View Post
    what do i need to buy to not let it bottleneck lol?
    Well a new CPU first. I advise you to wait though.

  24. #24
    Loric's Lunatic Reputation: 66

    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    2,655
    Rep Power
    13

    Default

    Quote Originally Posted by IronyTaken View Post
    Well a new CPU first. I advise you to wait though.
    Agreed, also, save up about $100 more and you can upgrade to basically whatever is consider budget gaming computer. You will also need another copy of Windows since it's tied to your MoBo, unless you want to pirate.
    I Don't need to get a life, im a gamer. I have LOTS of lives
    -lagmegnorsk

  25. #25
    Fabio_R's Fruitcup Reputation: 180
    kuturu4FA's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    3,632
    Rep Power
    13

    Default

    Quote Originally Posted by Sakumo View Post
    Agreed, also, save up about $100 more and you can upgrade to basically whatever is consider budget gaming computer. You will also need another copy of Windows since it's tied to your MoBo, unless you want to pirate.
    Oh I haven't bought the windows 7, i'm just putting it out there that I will be getting it.
    Check out my Twitch Stream, Click the Hot Girlz. CS:GO (Training).
    Don't take shit too seriously, because soon we'll all be in the grave



Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •